Tekst treba da pomogne ljudima da izvuku maksimum iz ovih strana. Trenutno većina koristi samo osnovne stvari i ne pristupa nekim korisnim stvarčicama zato što i ne zna da one postoje.

ExYu strane (www.guildwars-exyu.com) su bazirane na Joomla CMS-u.
Kao template (predložak, kalup za izgled strana) poslužio je rhuk_solarflare_ii (ovo je prva verzija sajta iz 2006). Hteo sam da iskoristim odličan raspored elemenata koji ovaj template ima. Naravno, kasnije je izgled promenjen do ne prepoznavanja.
Značajno je da je korisna širina 800 tačaka bez obzira na rezoluciju ekrana.

Ikona ExYu strana je ikona Guild Wars igre u zlatnoj boji. U zavisnosti od web čitača koji se koristi prikazana je na različitim mestima.

Ikona ExYu strana


Glavna strana (ili početna, ona koja se pojavi kad u web čitač ukucate www.guildwars-exyu.com) izgleda ovako

Izgled glavne strane www.guildwars-exyu.com


Na vrhu strane je LOGO ExYu strana, slika sa devojkom sa raširenim rukama. Pojavljuje se na svim stranama.
Desno od toga je pravougaonik "LINKOVI" u kojem se vrte linkovi ka nama prijateljskim sajtovima.

A još iznad toga je pravougaonik u kojem je ispisana trenutna lokacija unutar ExYu strana.

Lokacija i pretrazivanje strana


Osim što pokazuje gde se korisnik trenutno nalazi ovaj pokazivač predstavlja i linkove ka svim višim nivoima. U primeru na slici korisnik je na strani Ranger, viši nivo od toga je Profesije a najviši Početna strana. Pritiskanje na link Profesije vodi na tu stranu.
Ovaj red se pojavljuje na svim stranama ExYu.

Unos teksta koji se trazi


Desno od toga je "Traži..." pravougaonik. Ovde može da se ukuca tekst koji se traži (pretraga se vrši po celokupnom sadržaju strana) a rezultati pretrage se dobijaju tabelarno. Tražene reči su označene (obojene).

URezultati pretrage


Ukoliko niste zadovoljni rezultatima pretrage tu je i Google pretraživač. Na vrhu je ponuđena opcija da se isti tekst pretraži pomoću Goolge-a na Internetu. Na dnu strane data je mogućnost da se napiše zadati tekst traži: na Internetu, ili na www.guildwars-exyu.com, ili na www.guildwars.co.yu ili na singidunum.xmgfree.com (strane posvećene Guild Wars-u na srpskom jeziku).
Pretraga može da se pokrene i preko tastera u glavnom meniju, sa leve strane.
Takođe, na stranama postoji još nekoliko mesta odakle može da se pretraži samo određeni deo strana: pretraga foruma, pretraga galerije, pretraga privatnih poruka ili traženje registrovanog člana (o ovome više uz pojedine komponente).

Glavni meni se nalazi sa leve strana ("NAVIGACIJA") i izgleda ovako.

Glavni meni

Glavni meni ima svoje podmenije, i kada se raširi izgleda ovako:

Glavni meni sa podmenijima

Svaki od "tastera" vodi do neke komponente (forum, galerija...), do nekog teksta (Barrage Ranger na primer) ili do spiska svih članaka u datoj kategoriji (Profesije, Ranger...).
O pojedinim komponentama detaljnije dalje u tekstu.
Glavni meni ima najviše dva nivoa podmenija (Napomena: joomla ne ograničava nivo podmenija na dva, jednostavno meni je tako odgovaralo).
Glavni meni je neizostavan bez obzira gde se nalazite na stranama.

Sledeći moduli (moduli su pojedina polja, pravougaonici sa podacima koji se javljaju na stranicama) se pojavljuju u pojedinim slučajevima i na pojedinim stranama.

Forma za logovanje. Ima je na Početnoj strani, Forumu i Galeriji i samo u slučaju da korisnik nije već ulogovan.
Standardna polja: Korisničko ime, Lozinka, Zapamti me (ako računar koristite samo Vi, inače nije preporučljivo), "Zaboravili ste lozinku?" i "Učlanite se ovde". Poslednji link vodi do forme za prijavljivanje novog korisnika, a link koji bi trebao da pomogne kada se izgubi lozinka ne radi. Na žalost besplatna varijanta awardspace hostinga ne daje pravo na mail pa samim tim ni automatsko slanje zaboravljene šifre nije moguće.

Forma za logovanje, razne statistike, ko je online

Slede dva modula sa statistikama. Podacima nije neophodno neko detaljno objašnjenje.
U drugom modulu ("BROJ KORISNIKA") je ime poslednjeg korisnika (u primeru "xx Rembrant xx") ispisano crvenom bojom. Crvenom bojom su na sajtu označeni linkovi, i pritiskom na ime poslednjeg prijavljenog člana odlazi se na stranu sa njegovim (jeste, ili njenim) ličnim podacima.

Detalji o korisniku koje moze da vidi svaki registrovani korsnik


E-mail je sakriven za sve osim za administratore.
Lista svih članova je takođe crvena i ovaj link nas vodi na stranu sa tabelarnim spiskom svih prijavljenih članova na sajtu.

Lista svih korisnika. samo za registrovane korisnike

Ovde je još moguća i pretraga tražene reči samo unutar imena i korisničkih imena članova. Recimo: za traženu reč "proba" izlistali bi se samo oni korisnici koji u imenu ili korisničkom imenu imaju reč "proba".
Sa desne strane se vidi polje sa brojem 50. Ovo predstavlja broj članova koji će da budu prikazani po jednoj strani. Ovakvih polja ima svuda po sajtu i namena im je vrlo slična: koliko nekih elemenata će da bude prikazano po jednoj strani.
Imena i korisnička imena su ispisana crvenom bojom i predstavljaju linkove ka stranama sa detaljnim ličnim podacima pojedinih članova. Isto kao na slici iznad posednje.

Ove linkove koji vode ka stranama sa detaljnim podacima i ka tabelarnom prikazu svih članova mogu da koriste samo registrovani korisnici.

Ispod ovoga je statistika ko je trenutno online, koliko gostiju (korisnika koji se nisu ulogovali), koliko članova i lista imena članova. Imena članova vode do strana sa njihovim detaljnim ličnim podacima.

Deo ispod Glavnog menija umesto kao na prethodnoj slici može da izgleda i ovako (kad ste ulogovani):

Korisnički meni, taster Administrator, obaveštenje o privatnim poruama, Forma za logovanje...

Korisnički meni, logično, dobijaju samo ulogovani korisnici. On sadrži tastere koji vode do ličnih podataka: "Tvoji detalji" i "Još detalja".

Detalji korisnika, osnovni Joomla podaci


Ovo su dve posebne strane koje prikazuju nešto drugačije podatke. Prva daje osnovne Joomla podatke i ima polje u kojem se bira editor za obradu tekstova (važno jedino za pisce i administratore). Ova strana je identična strani za registrovanje novog korisnika, s tim da nema slike sa sigurnosnim tekstom.

Detalji korisnika, prosirena kolekcija podataka.


Druga strana daje sve osnovne Joomla podatke o korisniku osim editora i još prikazuje dodatne podatke koji su vezani uglavnom za igru.
Ovi podaci nisu obavezni, ali poželno je da budu uneseni jer olakšava povezivanje likova iz igre sa stvarnim ljudima ili sa ostalim likovima istog igrača. Kad god ne znate ko se krije iza nekog imena na sajtu samo pritisnite njegovo ime i dobićete stranu sa njegovim ličnim podacima i listom njegovih likova iz igre (ako ih je uneo, naravno).
Sa bilo koje od ove dve strane moguće je da se promeni šifra.
Kasnije ih možda spojim u jednu stranu, možda dodam i mogućnost slike člana kao i sliku sa foruma (avatar). Lista za imena likova iz igre će dabude gotovo sigurno proširena.

Zatim, u korisničkom meniju postoje tastere za dodavanje tekstova, vesti, linkova (u zavisnosti da li registrovani član ima status pisca, administratora ili nema specijalni status, ima ili nema pravo da doda neke od ovih stvari. Pre objavljivanja jedan od administratora mora da pregleda novi sadržaj i odobri ga. Ovim se sprečava zloupotreba).
Ukoliko vam nije dozvoljeno da dodate novi tekst dobijate ovakvu poruku.

Neatorizovani pristup nekoj stranici.


Ista poruka se dobija kad se pokuša nedozvoljeni pristup nekim stranicama (ovu poruku uglavnom dobijaju neregistrovani korisnici).

Linkove mogu da predlože svi registrovani korisnici.

Predlaganje novog linka ka sadrzaju na Internetu.Polja su Naziv, URL (Internet adresa), opis i kategorija. U prva tri polja se upisuje tekst a četvrta, kategorija, se bira od ponuđenih. Pre nego što se link pojavi na stranicama administrator mora da ga odobri.

"Tvoji tekstovi" daje sve tekstove koje je ulogovani korisnik napisao. Tu je i taster koji vodi do komponente "Privatne poruke", dopisivanje unutar ExYu stranica (ovo je zgodno kad onaj kome želite da ostavite poruku nije na Internetu) i taster "Izloguj se".
Taster "Administrežator" ne pripada korisničkom meniju nego je zasebna celina i vodi ka administratorskoj, kontrolnoj strani ExYu strana.
O administratorskoj strani će da bude reči u posebnom tekstu.

Ukoliko ulogovani korisnik ima neku privatnu poruku ispod tastera "Administrator" će da se pojavi obaveštenje kao na slici sa brojem novih poruka (pogledaj sliku četiri slike iznad posednje).

Kada ste ulogovani "FORMA ZA LOGOVANJE" izgleda malo drugačije. Sadrži ime pod kojim ste ulogovani u taster "Izloguj se".

Ispod svega ovoga se nalazi simpatičan sat sa kalendarom.


Flash sat sa kalendarom ili  Flash sat sa kalendarom

Moguće izmene leve strane: možda kasnije bude dodat modul sa slučajno izabranom slikom registrovanih članova ili slikom iz galerije.

Desna kolona stranica se pojavljuje samo na početnoj strani, na ostalim stranama ona ustupa mesto srednjem delu kako bi bilo više mesta za tekst.

Â

Sadržaj desne kolone početne strane

Â

Moduli koji se ovde pojavljuju su sledeći:
"VESTI/OBJAVE" - pravougaonik u okviru kojeg se skroluju naslovi tekstova iz kategorije vesti. Naslovi tekstova su crveni i pritiskom na njih dobija se ceo tekst. Pritisak na "Ceo tekst..." radi istu stvar.
"NAĹ A ANKETA" - jedna ili više anketa koje su postavljene kako bi sakupile podatke na osnovu kojih treba da odredimo PvP ili GvG taktiku. A neke od anketa postavimo da bi popunili prazan prostor ;-).
Jedan korisnik može na istu anketu da odgovori više od jedanput, ali samo jedanput u roku od 24 časa.
Rezultati vode do statistički obrađenih rezultata svih prethodnih i sadadšnjih anketa.

Rezultati anketa


"STATISTIKE FORUMA" - daje broj korisnika foruma (korisnici strana se ne registruju posebno za forum. Jednom registrovani na stranama mogu da koriste i forum i galeriju i sve ostale komponente. Odakle onda razlika u broju registrovanih na stranama u odnosu na one registrovane na forumu? Jednostavno, razliku čine oni koji su se registrovali na stranama i nikad nisu posetili forum.), ukupan broj poruka na forumu, kao i imena pet članova sa najviše poslatih poruka (broj poruka je u zagradi). Imena ove petorice su ispisana crvenom bojom i predstavljaju linkove ka stranama sa njihovim ličnim podacima.

"NOVO NA FORUMU" - daje pet poslednjih poruka sa foruma, njihove naslove, datum i ime onoga ko je poslao poruku. Linkovi vode do poruke na forumu.

Sredina početne strane sadrži tekstove (ili najave tekstova sa linkovima ka celim tekstovima) koji imaju, po našem mišljenju, veliku važnost. Nešto kao udarne vesti.

Na vrhu srednjeg dela se nalazi horizontalni meni koji izgleda ovako:

Horizontalni meni


Kao što može da se vidi ovaj meni sadrži samo najvažnjije komponente ExYu strana i cilj mu je da olakša i ubrza prelazak na jednu od njih. Ovaj meni se javlja na svim stranama a ne samo na početnoj.

Ispod ovog menija se nalaze dva modula koji dele prostor na početnoj strani po pola.

Poslednji tekstovi i Popularni tekstovi


"POSLEDNJI TEKSTOVI" - prikazuje poslednjih 5 tekstova (ponekad pomećamo ovaj broj, kad ima više tekstova koji su dodati u poslednje vreme, ali uglavnom se prikazuje 5 poslednjih). Za razliku od modula "VESTI/OBJAVE" sa desne strane koji prikazuje samo tekstove iz kategorije vesti ovaj modul prikazuje sve tekstove, bez obzira na kategoriju.

"POPULARNI TEKSTOVI" - prikazuje 5 (ili više) najpopularnijih tekstova. Popularnost se određuje na osnovu broja poseta. Ĺ to se više neki tekst puta pročita to je on bliže vrhu u ovoj listi.

Ispod ovog, na centralnom delu početne strane se nalaze tekstovi, ili početci tekstova od velike vaznosti.

Ispod ovoga je komponenta "DOVIKIVANJE!" (ShoutBox u originalu). U zavisnosti da li je korisnik ulogovan on ovu komponentu vidi ovako:

Dovikivanje kad niste ulogovani


ili ovako:

Dovikivanje kad ste ulogovani


Glavna razlika je u tome što ulogovani korisnici mogu da doviknu svoju poruku a ostali ne. Ranije su mogli i neregistrovani korisnici da pošalju svoje poruke, ali usled zabuna koje su takve poruke pravile ovo pravo je ukinuto. Maksimalna dužina poruke je 150 znakova a može da se pošalje više uzastopnih poruka. Ipak, ovo nije mesto za pisanje romana, pa slanje prevelikog broja poruka (recimo više od 5) nije poželjno. Prikazuje se poslednjih 50 poruka. Kada se miš dovede iznad neke poruke pojaviće se mali pravougaonik sa vremenom kada je poruka poslata, na ovo treba da se doda 7 sati razlike između Centralne Evrope i Amerike gde se server nalazi.

Ispod svih poruka se nalazi link "Pomoć". Pritiskom na ovo otvarate novi prozor sa uputstvom kako da u svoju poruku ubacite smajlije, kako da podebljate, zakosite slova ili kako da ih povećate.

Poruka se šalje tako što se upiše u polje "Poruka" i pritisne taster "Dovikni!". Pritiskom na "Osveži" osvežavate listu poruka i prikazujete eventualno novopristigle poruke. Osvežavanje se automatski vrši svakih par minuta.

Ispod svega ovoga se nalazi modul sa obaveštenjem o tome da se na stranama koristi materijal čiji je vlasnik ArenaNet.

Legal notice


Komponente

Dalje u tekstu ću da opišem neke od komponenti

Privatne poruke - predstavlja vid e-mail poruka unutar ovih strana.

Kad god se ulogujete, ukoliko imate neku pristiglu poruku dobijate obaveštenje o tome.
Privatnim porukama najlakše pristupate iz korisničkog menija sa leve strane.

Strana sa privatnim porukama izgleda ovako:

Privatne poruke


Na vrhu je pet ikona. Prva prikazuje sve primljene poruke, druga sve poslate, treća služi za pisanje nove poruke, četvrta za pretragu za nekom porukom, a poslednja sadrži sve obrisane poruke.
Iza ovoga, desno od ovih ikona je legenda koja pokazuje kako su označene pročitane i nepročitane poruke i poruke na koje je odgovoreno.

Tabela primljenih i poslatih poruka je slična, kao na slici iznad. Poruka se otvara tako što se pritisne na crveni naslov poruke. Levo od naslova je od koga je poruka ili kome je poruka poslata. Levo od toga je ikonica koja označava da li je poruka pročitana ili nije, i da li je na nju odgovoreno. Kao otvorite poslate poruke na osnovu ovih ikona možete da odredite da li je poruka koju ste vi poslali "otvorena" ili ne.
Na dnu je taster "Briši" kojim brišete sve označene poruke.

Pisanje privatne poruke


Pri pisanju nove privatne poruke dobijate da popunite tri polja: Za koga je poruka, naslov poruke i telo poruke.
Primaoca u stvari ne unosite nego birate njegovo korisničko ime iz liste sa desne strane. U listi su svi registrovani korisnici. Ovim se izbegava da se poruka pošalje na ime koje ne postoji.
Naslov poruke je ono Å¡to se vidi dok se poruka ne otvori.
Telo poruke može da se pročita kad se poruka otvori.

Trazenje privatne poruke


Ako ne možete odmah da uočite neku poruku (ako ih ima mnogo) onda pribegavate traženju poruke. Obrazac za pretragu izgleda kao na prethodnoj slici. Unosi se od koga je tražene poruka, ili za koga je i/ili naslov poruke.
Pretraga se startuje preko tastera "Počni sa pretragom".

IRC - predstavlja dopisivanje u realnom vremenu, dopisivanje. I mada ova komponenta nema značajnu primenu (chat postoji i u igri Guild Wars) ubačena je na sajt iz par razloga: za slučaj kad ne možete da se ulogujete u igru (ima ljudi sa modemima pa skidanje fajlova u GW zna da potraje i satima) ili za slučaj da neko želi da pristupi drugim IRC kanalima o GW (nekoliko je ponuđeno u samoj formi, GuildHall chat je prilično aktivan). Pre povezivanja na server dobija se ovakav obrazac:

Priprema za IRC


Ukoliko ste ulogovanui u dva polja će da budu ponuđena dve alternativna imena (nick-a): korisničko ime i korisničko ime za kojim sledi trocifreni broj. Ovo drugo se koristi ukoliko je prvo zauzeto. Neulogovani korisnici dobijaju umesto imena "Guest".
Iz liste se bira kanal kojem se pristupa. "Naša soba" je, očigledno, ExYu kanal.

Pritiskom na "Konektuj se" učitavajte Java program koji izgleda ovako:

Java IRC applet


Ovaj Java applet predstavlja IRC klijent sa svim važnijim karakteristikama jačih programa i pristojno izgleda. Moguće je otvoriti i više kanala. Važe sve uobičajene IRC komande.

Da bi radila ova komponenta web čitač mora da podržava java-u.

Galerija slika - kategorija u koju možete da smestite svoje GW slike i podelite ih sa ostalima.

Galerija


Na žalost, galeriju još nisam preveo. Prevedeno se samo par rečenica.
Na prvoj strani galerije, pri vrhu je nekoliko linkova, nešto gao meni galerije.
User panel - Korisnički panel, odavde se dodaju nove slike, brišu stare...
Most Viewed - Najgledanije slike
Top Rated - Slike koje su najbolje ocenjenje
Last Added - Slike koje su poslednje dodate
Last Commented - Slike koje su poslednje komentarisane

Skroz desno je polje koje služi za pretraživanje galerije. Slično kao pretraživanje strana, ali su rezultati samo iz komponente galerija.

Ispod ovog su ispisane kategorije sa brojem slika u svakoj. Imena kategorija vode do samih kategorija.

Kao što se vidi na slici postoje ograničenja u veličini slika i menoriji koju zauzimaju. Veličina je ograničena zbog prikaza, prevelike slike remete tabele strana, a memorija je ograničena zbog ograničenog prostora na serveru koji nam je dodeljen.

Kategorija galerije


Kad se jedna kategorija otvori dobija se tabela sa umanjenim slikama, ocenama, brojem komentara...
Prtiskom na sliku dobija se slika u punoj veličini.

Slika iz galerije


Uz sliku na ovoj strani imamo i mogućnost da je ocenimo i da damo svoj komentar, ili da pročitamo komentare koje su drugi dali.

Korisnički panel (User Panel) izgleda ovako:

Korisnicki panel galerije


U primeru korisnik nije dodao ni jednu sliku pa je tabela prazna. Da jeste dodao imao bi mogućnost da ih obriše ili izmeni.
Ovako može samo da doda novu sliku na "New picture"

Dodavanje nove slike u galeriju


Pri dodavanju treba da se ispuni sledeći obrazac:
Title - Naslov slike
Category - Kategorija u koju će slika da bude uvrštena (za sada je moguće da se slika doda jedino u kategoriju ScreenShot, posle administratori razvrstavaju slike po ostalim kategorijama)
Description - Opis, komentar koji daje sam autor.
"Browse" taster otvara dijalog kojim se bira slika sa hard diska za slanje na server. Putanja je upisana u polje ispred tastera.
Create Tombnail - da li će da se kreira umanjena slika. Treba da bude štiklirano.

Kad su svi parametri popunjeni pritisne se taster "Upload"

Ako je slika veća od dozvoljene to će da vam bude saopšteno.

Napomena: Slika neće da bude objavljena sve dok je neki administrator ne pregleda i odobro. Ovako se štitimo da neko ne postavi sliku neprimerenog sadržaja.

Forum - najkorišćenija komponenta unutar ExYu strana.

Samo registrovani korisnici mogu da postavljaju ovde svoje poruke. Svi mogu da ih čitaju.

Forum


Na vrhu je polje iz kojeg može da se pretraži sadržaj foruma. Isti princip kao i kod prethodnih komponenti: unesi tražene reči i pritisni Enter.

Ispod ovoga glavni meni foruma. Obavezno pogledajte delove "Pomoć" i "Pravila". Pomoć daje spisak svih komandi kojima se formira poruka, ubacuju slike, smjliji...

Ispod ovoga je spisak svih foruma. U produžetku naslova foruma je vreme i datuk kad je dodata poslednja poruka i ko ju je dodao. Na kraju, skroz desno svaki forum ima sličicu strelice koja pokazuje prema listu. Pritiskom na ovu sličicu odlazimo na poslednju poslatu poruku u datom
forumu. sa leve strane, ispred imena foruma je sličica lista sa tekstom. Ukoliko je list beo sa crnim okvirom onda nema novih poruka od naše poslednje posete, ukoliko je list uokviren crvenom bojom znači da ima novih poruka. Na nu strane je taster koji "Označava sve forume kao pročitane".

Taster "moji podaci" vodi do strane gde možete da podesite neke parametre vezane za izgled svojih poruka.

moji podaci

Ovde se podešavaju parametri izgleda foruma: da li je forum ravan ili razgranat, da li su na vrhu najnovije poruke ili najstarije. Ovde se unosi potpis koji sledi iza svake vaše poruke (može da sadrži i neku sliku ali ne preterujte). Ovde se bira i slika koja će da vas predstavlja na forumu (avatar). Ponuđeno je dosta gotovih slika na "fantasy" temu, ali možete da dodate i neku sliku koji sami odaberete. Možete i da obrišete već postavljenu sliku.

Unsubscribe funkcija nema nikakvu ulogu jer na forumu nema ni subscribe funkcije (ne radi bez mail-a a mail nemamo kako sam već objasnio).

Ravan izgled foruma


Ravan izgled foruma. Poruke su jedna ispod druge.
U gornjem delu svake poruke su podaci o onome ko je poslao poruku: Slika, ime, datum i vreme slanja, ime foruma, naslov poruke, status pošiljaoca... Tu je i sličica koverte (ispod slike) pritiskom na koju autoru šaljemo privatnu poruku.
Ispod toga je telo poruke a ispod toga potpis.

Ispod toga su tasteri:
"Pošalji odgovor" - otvara stranu za pisanje nove poruke kao odgovor na tu poruku.
"Citiraj poruku" - otvara stranu za pisanje nove poruke a unutar nje ubacuje uokvirenu datu poruku na koju se pozivamo.
"Izmeni poruku" - ovaj tastzer vide samo autori poruke ili administratori strana. Administratori su u isto vremi u moderatori na svim forumima.
Obriši poruku, Zaključaj/Otključaj Forum, Fiksitraj Forum (Sticky) - ove komande vide samo administratori.

Razgranat izgled foruma


Razgranat izgled - alternativni izgled foruma. Prikazuje se samo jedna poruka i "stablo" sa svim porukama datog foruma.
Sve ostalo važi i ovde.

Pisanje nove poruke


Obrazac za pisanje nove poruke izgleda ovako.
Prvih nekoliko polja: ime, e-mail, i naslov (ukoliko se radi o odgovoru onda je naslov "Re:"+plus naslov poruke na koju se odgovara) su unapred popunjeni, ali mogu da se promene.
Zatim sledi sličica koja će da stoji ispred naslova (nije obavezna).
Slede Komandni tasteri. Više o njihovoj upotrebi u delu Pomoć foruma
Ispod je polje za pisanje poruke, a levo od toga su smajliji koji mogu da se upotrebe.
Ispod su dva tastera sa svojim poljima ispred sa vrlo sličnom ulogom. Prvim tasterom biramo sliku koju ćemo da prikačimo uz poruku a drugim tasterom kačimo proizvoljni fajl.
Napomena: Server na kojem su smeštene naše strane ne dozvoljava fajlove sa nastavkom mp3, wav, avi... ali ne dozvoljava ni nastavak zip, pa ukoliko kačite zipovanu arhivu promenite joj nastavak i to napomenite u poruci.

Kad se završi sa pisanjem poruke pritisne se taster "Podnesi", mada je pametnije da se prvo pritisne "Pregled" koji daje poruku onakvom kakva će da bude na forumu, pa ako nismo zadovoljni sa nečim to i promenimo pre nego što pošaljemo poruku. Funkcija tastera "Odustani" je jasna, nadam se.


To bi od prilike bilo sve što sam hteo da objasnim. Ako sam nešto preskočio ili nisam dobro objasnio javite mi.


Â